Close

DIMENSION jaargang 13
januari / februari / maart 2019
door Collete Demis & Staf Bellens

NIEUW
BAKEN
VOOR
DE
BUURT

KRUUL, strak ingebed op een lapje grond van 60 m² opzij van de Leuvense vesten tegen het Ruelenspark, een oase van groen en seniorenbungalows in Expo 58-stijl van de huisvestingsmaatschappij SWaL, vertegenwoordigt alles waar DMOA voor staat: design, technisch vernuft, finesse, innovatie, maatschappelijk engagement.

ENERGIENEUTRALE GEZELLIGHEID

Het gebouw vervangt een verkrot hoekpand. De fundering op palen, noodzakelijk gezien de moerassige ondergrond, werd benut om lussen aan te leggen die de warmte/koelte uit de bodem plukken. In koude periodes stuwt een warmtepomp die energie naar een hogere temperatuur, om ze via betonkernactivering doorheen de zichtbaar gelaten betonconstructiedelen te verspreiden. Zonnepanelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp en de basiswerking van het bureau.

In samenwerking met het WTCB worden onder andere CO2 en temperatuur gelogd, zodat de architecten hun lezingen met cijfers kunnen onderbouwen.

De zijgevel die grenst aan een paadje naar het park, is uitgerust met de Muurmelaar, een masterproefproject van KU Leuven-student Maarten Houben onder begeleiding van professor Andrew Vande Moere.

HANDEN UIT DE MOUWEN

De façade in stampbeton bestaat uit een mengsel van nabij gewonnen, chocoladekleurig zand en witte cement, dat de mensen van DMOA eigenhandig hebben aangestampt. “Een oude techniek, maar met hedendaagse toevoegingen. We kozen voor deze oplossing om een zo dun mogelijke gevel te bekomen en het kleine perceel optimaal te kunnen benutten. De gevel is 15 meter hoog maar slechts 10 cm breed. Als afstandhouders voor de glijbekisting plaatsten we bamboestokjes, die nu een biotoop vormen voor honingbijen.”

KLEURVERLOOP

Potdichte kantoren met airco zijn aan de architecten niet besteed. Hun ramen kunnen allemaal open en zijn uitgevoerd in kastanjehout. Een met het oog op de belasting gedurfde maar voluit ecologische keuze, want die houtsoort groeit erg snel. De tafeltjes voor de eet/vergaderruimte op niveau 0 en voor de penthouse zijn een eigen ontwerp in massief hout en staal en naar believen samenvoegbaar. Een ludieke knipoog is het rek van aan elkaar gelijmde, open keramische stenen in de office kitchen.

NIEUW
BAKEN
VOOR
DE
BUURT

JAAR VAN VOLTOOIING

2018

LOCATIE

Leuven 

PROGRAMMA

Nieuwbouw van een architectenkantoor met polyvalente (event)ruimtes en woonstudio

FOTO’S

Nick Cannaerts

TEKST

Colette Demil & Staf Bellens

DIMENSION jaargang 13, jan/feb/maa 2019