Close

Buitengewoon Belgisch Bouwen
jaargang 2017
door Frank Berckmans

GESLUIERDE
HOEVE

Bij aankoop was onmiddellijk duidelijk dat de originele sfeer van het gebouw behouden moest blijven, ondanks de slechte staat. Naast diep vermolmde, soms halfvergane gevel- en dakbalken, een weggezakte achtergevel en veel te lage plafonds had de woning ook een slechte oriëntatie qua bezonning en inkijk en een onpraktische indeling. DMOA architecten zorgde voor een restauratie en uitbreiding die niet aan het patrimonium raakte en daardoor de authentieke sfeer nog versterkte, met groot enthousiasme van de opdrachtgever tot gevolg.

De woning werd omhuld door een losstaande brede sluier in ruw aangestampt beton: een ambachtelijk materiaal, met dezelfde natuurlijke kleurnuances als het oude gebouw.

Hierdoor ontstaat een tussenruimte met voldoende extra plaats om in het geheel een hedendaags woonprogramma te integreren. Ze biedt ook plaats aan een nieuw en zuidelijke gericht erf.

Het materiaal zelf zorgt voor evenwicht tussen het authentieke en het hedendaagse. Het stampbeton komt als eeuwenoud materiaal terug in de gevel- en tuinwanden. De horizontale lijnen vormen door het aanvullen van van de betonmengeling per 25 centimeter. Door de natuurlijk ogende bouwelementen ontstaat de indruk dat

het gebouw met de aarde verbonden is, een gebouwde geologie.

Het bestaande deel was origineel gebouwd in eikenhouten vakwerk. Dit is op een pedestal uit stampbeton gezet waardoor rekening gehouden kon worden met een ademende, vochtregulerende opbouw alsook de nodige isolatie.

In het oude gedeelte zijn alle leefruimtes geplaatst, met een overzicht vanuit de hoger gelegen bureauhoek.

De keuken met eetplaats ligt centraal, tussen de zuidelijke patio en de tuin, en vangt gedurende de hele dag zonlicht door de dakvensters. Ze verbindt ook de zitkamer met houthaard met de rest van de woning.

De dakvensters doen dit voor de aangrenzende buitenruimtes. De leefruimte ligt in de hoogte ongeveer halfweg tussen de slaapvertrekken en de speel- en de bureauhoek, waardoor je het gevoel krijgt dat de ruimtes dicht bij elkaar komen en je nooit een hele verdieping moet overbruggen. Alles in dit gebouw blijft sterk verbonden met de originele sfeer. Ook de inrichting zorgt met zijn materialen, maatwerk, kleuren en speling met het licht dat alles in natuurlijke, aardse kleuren behouden blijven met het authentieke gevoel tot gevolg.

De duurzaamheid van dit gebouw gaat verder dan techniek en materialen, maar bevind zich ook in de dagelijkse beleving ervan. De opgroeiende kinderen zullen deze waarden hopelijk meenemen naar toekomstige oorden.

DE

GESLUIERDE

HOEVE

JAAR VAN VOLTOOIING

2014

LOCATIE

Herent

PROGRAMMA

Intensieve renovatie van vrijstaande eengezinswoning met kantoorruimte vrij beroep

FOTO’S

Thomas Janssens

TEKST

Frank Berckmans

Buitengewoon Belgisch Bouwen, 2017