Close

PLAN magazine 09
augustus / september / oktober 2019
door Elisabeth Myncke

DONUT
IN
TALUD

Principes als het streven naar nulimpact in de omgeving, het optimaal benutten van de bouwgrond en de creatie van een harmonieuze maar speelse thuis, vormden de drijfveren van dit bijzondere project. Het stond al snel vast dat de bestaande woning zou verdwijnen en dat er een hedendaagse integratie in de natuur in de plaats zou komen.

EEN VERRASSENDE VORMENTAAL

DMOA werkte eerst een traditioneler concept met rechte lijnen voor hen uit, maar dat bleek een moeilijk organigram en omslachtige circulatie met zich mee te brengen. Het architectenteam herbegon van nul en het uiteindelijke resultaat is op zijn minst verrassend en uitzonderlijk compleet te noemen…

PARADIJS VOOR JONG EN OUD

Het bouwperceel ligt in een straat met een natuurlijk talud, waarin de benedenverdieping van de woning volledig uitgegraven werd. Hierin bevinden zich de kinderkamers, die elk uitkomen op de intieme binnenpatio.

Bovenop de helling, in de tuin, werd een ogenschijnlijk vrijstaand paviljoen met leefruimtes gebouwd. Vanop de straatzijde zien we dan ook enkel de overdekte voordeur, het bureau en de garage, met erboven een gebogen volume en daarrond een natuurlijk aangelegde tuin. Een gevoel van intimiteit overheerst, mede gedragen door de plaatsing van groenzones en meerstammige struiken die als natuurlijke buffer de inkijk tussen de kamers beperken.

DOORDACHTE SPEELSHEID

Architecte Stefanie Dieleman van DMOA: “Het wensenpakket en aantal functionele ruimtes was erg groot, en om te vermijden dat de woning te omvangrijk en dominant zou ogen in het straatbeeld, gingen we ondergronds werken rond de binnenpatio. De ingegraven benedenverdieping en ronde vorm van de woning bieden heel wat voordelen. Enerzijds een beperkte impact op de omgeving, anderzijds de flexibiliteit om woonruimtes optimaal in te richten volgens oriëntatie en privacy. De gemaakte conceptu- ele keuze van intimiteit beneden en openheid boven, en de bijhorende ronde vormgeving, zorgen ervoor dat de totale woonoppervlakte van 597m2 niet onpersoonlijk of onaangenaam groot aanvoelt.”

DONUT
IN
TALUD

JAAR VAN VOLTOOIING

2018

LOCATIE

Sint-Martens Bodegem

PROGRAMMA

Nieuwbouw van een vrijstaande eengezinswoning met zwembad

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

Elisabeth Myncke

PLAN magazine 09, augustus/september/oktober 2019