Close

DIMENSION, jaargang 13
januari / februari / maart 2019
door Colette Demil & Staf Bellens

MAGGIE
GOES
TO

Met Maggie Program vzw bouwde DMOA architecten een eigen humanitair spin off. Dit maakt van het kantoor een echt buitenbeentje in klassieke architectuurwereld.

MAGGIE SHELTER

Met de Maggie Shelter wordt er een alternatief geboden voor de klassieke grote shelters die worden ingezet in noodsituaties, bv. in vluchtelingenkampen. De eerste maanden vormen die tenten een prima noodopvang, maar omdat vluchtelingen volgens de internationale statistieken gemiddeld twaalf jaar in kampen verblijven, heb je een steviger constructie nodig die ook later nog voor diverse functies kan worden ingezet.

INTERNATIONAAL SUCCES

De verwachtingen waren hooggespannen. Het architectenbureau geloofde rotsvast dat internationale hulporganisaties het concept van de Maggie, dat wereldwijd de pers haalde, in onder meer het MoMa en de Biënnale van Venetië zijn opwachting maakte, en diverse prijzen in de wacht sleepte waaronder een Henry van de Velde Design award, zou omarmen. Na uitvoerig overleg met de grote actoren stelden ze een matrix van 30 vaak levensreddende criteria op waaraan een shelter moet voldoen.

Dit document consolideert voor het eerst de basisvereisten voor comfort, veiligheid, hygiëne, duurzaamheid, aanpasbaarheid en bouwmogelijkheden in één overzicht. Maar de realiteit van de internationale noodhulpwereld bleek weerbarstiger dan gedacht. De enthousiaste reacties alom kregen geen concreet vervolg en dus gooide DMOA het over een andere boeg. Onder de slogan ‘Maggie goes to’ gingen ze voluit voor lokale initiatieven in samenwerking met een lokale ngo.

HUMANITAIRE PROJECTEN

Wij verkopen geen tenten, maar zetten humanitaire projecten op, spelen in op erkende noden en creëren een dynamiek die nieuwe inzichten en samenwerkingen doet ontstaan. Onze inbreng is de knowhow om te bouwen, projectmanagement en de eigenlijke realisatie. We dragen de nodige skills over aan plaatselijke mensen en zoeken naar lokale leveranciers voor de isolatiematerialen, elektriciteit, inrichting,… Daarnaast ondersteunen we de begiftigden van het project met de noodzakelijke fundraising via storytelling en socialemediacampagnes.”

We willen onze vzw verder uitbouwen, met Maggie shelters maar even goed met andere technieken en oplossingen. De essentie blijft dat we humanitaire projecten uitrollen, gebaseerd op onze bouw- en innovatieskills.

MAGGIE
GOES
TO

VOOR MEER INFORMATIE KAN U TERECHT OP

www.maggie-program.org

.

TEKST

Colette Demil & Staf Bellens

DIMENSION jaargang 13, jan/feb/maa 2019