Close

KNACK Weekend
15 mei 2019
door Veerle Helsen

LEVEN
MET
DE

ZON
MEE

Binnenkomen is met de deur in huis vallen, want deze woning in Muizen heeft geen hal. Zowat álle klassieke indelingen kregen in dit ontwerp van een draai. Het valt in niets te vergelijken met een doorsneehuis waar de gang de weg toont.

ALLES DRAAIT

De straat waar Wim en Annemie wonen, is een verzameling Belgische bouwclichés. In het midden staat een huis dat eruit springt. Zonder rode bakstenen, zadeldak, witte rol- luiken of kantelraam. Het heeft geen waanzinnig spectaculaire architectuur of kleur, en toch is het opvallend anders.

Simpel uitgedrukt heeft de woning drie gebogen armen, maar dat doet de wonderlijk ingenieuze constructie weinig eer aan. De verrassingen beginnen al in de ‘voortuin’, die eigenlijk geen voortuin is. Door de ronde vorm kun je immers niet spreken van een voor- of achterkant. Een ouderwetse voortuin wordt te vaak stiefmoederlijk behandeld, als een lapje grond zonder meerwaarde.

Hier loop je echter via een oprit langs hagen en struiken naar de ingang, net alsof je een wandelparcours aflegt. Achter en tussen het groen zitten auto’s ‘verstopt’, een ontwerp van tuinarchitect Johan Stroobants.

Eenmaal binnen sta je meteen in een leefruimte, die aan weerszijden door hoge en brede ramen uitzicht biedt op het groen rondom.

Het bureau kijkt uit op een speeltuin voor de kinderen, tien stappen verder om de hoek springen ze in een zwemvijver, vanwaar ze recht in de living en keuken kijken. Bijna overal in huis is de tuin zichtbaar aanwezig: een paviljoen in het groen.

RICHTINGLOOS

Het is een richtingloze woning. Je kunt dit onmogelijk vergelijken met een klassiek huis waar de gang de weg toont. Acht architecten bezochten ze, maar pas bij nummer negen, DMOA, kwam de klik. “Bij hen klopte de puzzel”, zegt Annemie over het architectenbureau, dat erom bekendstaat creativiteit tot in de kleinste details door te trekken.

HUIS MUIZ 

Annemie en Wim houden niet van strak en afgelikt. DMOA tekende voor hen een ontwerp in hout, beton en bakstenen.

Het parket is niet recht, maar krom. En het huis heeft geen twee etages, maar anderhalve verdieping. Achter elke bocht zit een andere innovatie. Door de aparte constructie van het huis moesten aannemers letterlijk out of the box denken.

Ondanks de ligging tussen onmiskenbaar Belgische woningen ademt dit huis toch vakantie. Via de grote ramen draaien schaduwen een hele dag mee met de zon.

LEVEN
MET
DE

ZON
MEE

JAAR VAN VOLTOOIING

2017

LOCATIE

Muizen 

PROGRAMMA

Nieuwbouw van een vrijstaande eengezinswoning met zwemvijver

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

Veerle Helsen

KNACK Weekend