Close

Ik ga bouwen
september 2015
door Colette Demil

EEN
HUIS
VAN
CORTENSTAAL

Sinds kort heeft Kontich er een bezienswaardigheid bij: een in cortenstaal verpakte woning. Voor Leen en Thomas is het wennen aan de aandacht. Maar klagen doen ze niet, want ze kregen wat ze vroegen: een karaktervolle nieuwbouw met een roestkleurige gevelafwerking. Niet de oranjebruine buitenpleister die ze voor ogen hadden, maar verroest staal. Gedurfd, origineel, een huzarenstukje.

EEN STERK STAALTJE

VAKMANSHAP

Ruim drie jaar duurde dit bouwtraject voor Leen en Thomas. Maar alle bouwstress en obstakels vervaagden al snel na de oplevering. “We zijn enthousiast over de architectuur, het interieur, de verrassende details, de materialen, de kwaliteit van de afwerking en het vakantiegevoel dat de woning oproept. Kortom, over alles. Het is telkens weer heerlijk thuiskomen na een inspannende werkdag. Dit huis sluit perfect aan bij wat we wilden,” vertelt Leen.

VERRASSEND GEVELCONCEPT

Het ontwerpproces resulteerde in een strakke, ruime woning met een opvallende gevelafwerking,

een logische planopbouw, een verfijnde detaillering en een doorgedreven versmelting van interieur en exterieur.

Thomas en Leen zagen het concept onmiddellijk zitten. “We zagen dat dit een huis zou worden waarin het aangenaam wonen is. Geen steriele, kille architectuur. Dat is ook de reden waarom wij een voorkeur hadden voor een warme, roestkleurige gevelafwerking. Daarbij dachten we automatisch aan een buitenbepleistering. Toen Matthias op de proppen kwam met cortenstaal, was het dus wel even schrikken. We kenden het materiaal niet, wisten niet wat het zou kosten en hoe het verwerkt zou worden. Er waren geen voorbeelden die we konden bekijken. We vernamen dat het moeilijk was om een fabrikant te vinden en door de complexiteit zou de bouw langer duren. Maar we hadden vertrouwen in de architecten en gaven hen de vrijheid. Dat die gevelafwerking zo’n impact zou hebben, hadden we nooit gedacht”, aldus Leen.

MANTEL VAN CORTENSTAAL

In totaal werd zo’n 25 ton cortenstaal verwerkt aan en rond de woning. De architecten besloten het materiaal niet alleen te gebruiken als gevelafwerking, maar ook voor de toegangspoort, brievenbus, huisnummer, garagepoort, afbakening van de patio en buitenruimte met zwembad. De toepassing van eenzelfde materiaal creëert eenheid en versterkt de uitstraling van de architectuur.

EEN
HUIS
VAN
CORTENSTAAL

JAAR VAN VOLTOOIING

2013

LOCATIE

Kontich

PROGRAMMA

Nieuwbouw van een vrijstaande eengezinswoning met zwembad

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

Colette Demil

Ik ga bouwen en renoveren, september 2015