Close

PLAN magazine 05
april / mei / juni 2017
door Sara Brouckaert

EEN
SCHERM
OP
DE
WERELD

Je weet niet meteen wat te verwachten van een woning die ‘The Screen’ is gedoopt. Benjamin Denef van DMOA architecten neemt ons mee in het verhaal achter deze bijzondere woning.

OPPORTUNITEITEN ONTDEKKEN

We zijn vanzelfsprekend begonnen met een analyse van de site. Daarbij werden meteen een aantal opportuniteiten duidelijk. Het perceel heeft bijvoorbeeld een prachtig uitzicht aan de noordkant, naar achter toe. De oriëntatie was meteen ook een aandachtspunt, aangezien het zuiden aan de voorkant van de woning ligt. Met die twee gegevens zijn we aan de slag gegaan voor de inplanting en de vormgeving. Het derde punt van de contextanalyse was een behoorlijk nadeel: rechts van de woning, aan de oostkant, ligt een truckersbedrijf. Het perceel ligt een meter hoger dan de straat en is een plaats van bedrijvigheid. Ook daarmee gingen de architecten aan de slag.

We hebben besloten om af te wijken van het gangbare. In plaats van een klassieke woning van 15 diep hebben we gekozen voor een diepere inplanting. Het huis is een lange balk, ongeveer 25 meter lang en 8 meter breed. Het is niet de eerste keer dat we iets in die zin uitvoeren.

Het is een van de pijlers van ons bureau: kritisch omspringen met de situatie, de voorschriften in twijfel trekken, een vergunning durven aanvragen voor een afwijkende aanpak. Ons doel is om van elke woning een echte biotoop te maken voor de klant. Om dat te bereiken luisteren we aandachtig naar de wensen en ideeën van de bouwheer en schatten we de situatie kritisch in.

SCHERM OP DE NATUUR

Bij de uitwerking van de woning hebben we de bezonning en belichting zoveel mogelijk binnengehaald. De raampartij aan de noordkant is een groot canvas met uitzicht op de natuur, aan de westkant komt de zijtuin via grote ramen binnen in de keuken en de slaapkamers.

AMBACHTELIJKE RIJKDOM

Een van de pijlers van DMOA is een voorliefde voor ambachtelijke aanpak en detaillering, betaalbaar gehouden dankzij moderne technieken en massaproductie. Die kleinschalige aanpak zorgt er wel voor dat we als architect nauw betrokken zijn bij het bouwproces. We zijn meer dan alleen architect, we zijn ook ‘bouwers’ in de strikte zin van het woord, niet te beroerd om mee de handen uit de mouwen te steken. Wie The screen aan de buitenkant bekijkt, ziet meteen dat er een hoekje af (of aan) is, dat íets deze woning anders maakt. Helemaal zoals DMOA het heeft gewild.

THE SCREEN

JAAR VAN VOLTOOIING

2014

LOCATIE

Bierbeek

PROGRAMMA

Nieuwbouw van een vrijstaande eengezinswoning

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

Sara Brouckaert

PLAN magazine 05, april/mei/juni 2017