Close

Bouwen met Baksteen
juli / augustus / september 2011
doordoor ‘Belgische Baksteenfederatie’

LEVEN
OP
SPECTACULAIRE
HOOGTE

DECEMBER 2007

“…hopelijk is het niet al te complex om op zo een steile helling te bouwen…”

Een zwarte skipiste in het bos…zoiets zal het zijn van hellingsgraad. Hoge kastanjebomen verhinderen het overzicht op het bouwperceel. Een klassieke opbouw met beneden leefruimtes aan een grote tuin en daarboven slaapkamers is alvast uitgesloten.

“we houden ons hart vast voor de werffase gezien bij de aanleg van de verkaveling al heel wat modderstromen de helling af spoelden…”

VANDAAG

Een omgekeerd huis: je parkeert boven op het plateau, steekt via een Cortenstalen brug het dieperliggend terrein over en komt aan de voordeur op de hoogste verdieping van de woning uit. De besloten buitenhal regelt via het open metselwerk de privacy naar de buurwoning en werpt aan achterzijde een eerste blik op de kruinen van het bos en de spectaculaire hoogte waarop je je bevindt.

“…’s avonds dwarrelt het zonlicht door de metselwerkclaustra tot in mijn bureau…toch kijken de buren niet rechtstreeks binnen omdat de gaatjes zo klein zijn…Onlangs zat er een specht recht tegenover mij een gaatje te tikken boven in de boom terwijl ik zelf ook zat te werken, maar dan wel aan een bureau…”

De inkom loopt verder langs het bureau naar de traphal.

Je daalt een verdieping af naast het grote oosterraam met zicht op het groendak.

“ ‘s morgens valt het licht heerlijk door de traptredes door naar beneden tot in de leefruimtes…”

CONNECTIE MET BUITEN

Rond deze belangrijkste vertrekken zijn er verschillende buitenruimtes toegankelijk. Aan achterzijde is er een groot terrasdeck tussen de boomkruinen op het zuiden en westen gericht. De borstweringmuurtjes schermen het zicht op de lager gelegen bebouwing af. Aan beide uiteinden kan je de ‘bostuin’ in via de nodige “circulatiearmen”. Aan de voorzijde sluit de natuurlijke helling mooi aan op de achterdeur naar de keuken. “ondanks het feit dat we zo een steil terrein hebben, is er toch de mogelijkheid om op elk niveau en elke ruimte naar buiten te kunnen door de diverse slimme aantakkingen op het terrein…” 

De trap daalt verder af tot op het laagste niveau. Daar zijn alle ingegraven volumes ingericht als bergingen en technische ruimtes. De slaapkamers liggen tegen de vrije achtergevel en takken mooi aan op tuinniveau. Ze zijn voorzien van grote ramen tot op de vloer om zo veel mogelijk licht te vangen. Licht dat schaars is aan de voeteindes van een bos.

“…doordat ons slaapniveau aan de voorkant in de helling is geschoven blijven de kamers heerlijk koel in de zomer…en toch hebben we maximaal grote ramen naar het bos toe…”

 Het geheel blendt mooi in de natuur door de genuanceerde warm rode baksteen. De verschillende formaten weerspiegelen de variatie van de natuur. Het huis staat sober in het bos maar het bos komt rijkelijk binnen in het huis.

LEVEN
OP
SPECTACULAIRE
HOOGTE

JAAR VAN VOLTOOIING

2011

LOCATIE

Hoeilaart

PROGRAMMA

Nieuwbouw van een eengezinswoning

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

‘Belgische Baksteenfederatie’

Bouwen met baksteen, jul/aug/sep 2011