Close

Feeling Wonen
mei 2019
door Jan De Vos

NOSTALGIE
MET
ZICHT
OP
ZEE

Bijna een halve eeuw nadat hij er als kind op vakantie kwam, geniet Koen nu samen met zijn vrouw van de rust en het schitterende uitzicht op zee in het ouderlijke appartement in Oostduinkerke. Het bescheiden verblijf is ondertussen een heuse zomerresidentie

ALLES UITGEBROKEN

Met 100 m2 is het appartement van Koen en Karla behoorlijk ruim, maar dat was ooit anders. Begin jaren 70 bestond het uit twee samengevoegde studio’s aan de kant van het strand. Vier jaar geleden kwam de studio aan de straatkant te koop en liet de bouwheer alle delen samen verbouwen. DMOA werkte een plan uit, waarbij de drie originele studio’s tot één appartement versmolten. Daarvoor moest echter wel alles volledig worden gestript en alle binnenmuren en zelfs de vloeren uitgebroken.

LICHT EN DONKER

In 2018 beleefden Koen en Karla hun eerste zomer in het gerenoveerde appartement. Ze brachten er ook de feestdagen door. Het grondplan blijkt uitstekend te werken. In het deel met zicht op het strand bevinden zich nu de keuken met eethoek en de leefruimte.

In de voormalige studio aan de straatkant de master bedroom met de en suite badkamer. De gang die de beide delen met elkaar verbindt, is rijkelijk voorzien van wandkasten, maar herbergt ook twee extra slaapkamers -respectievelijk voor één en drie gasten- en een doucheruimte. Eén van de mooiste aspecten van dit appartement is dat je de hele dag door met de zon mee kunt leven. Er wordt in deze woning trouwens sowieso veel met licht en donker gespeeld. Zo zijn de muren in de zithoek grijs, terwijl in de keuken wit de boventoon voert.

KLEURVERLOOP

Qua inrichting en meubilair verwijst het appartement naar de jaren 60 en 70. De bouwheer wilde de nostalgische sfeer behouden. Daarom vonden ze tv-series zoals Mad Men erg inspirerend. Het voltapijt -dat aan zee meestal not done is- dat op bepaalde plaatsen zelfs over het vaste meubilair ligt, is daar een voorbeeld van. Meubels, verlichting en accessoires sluiten er mooi bij aan. De bouwheren speuren constant naar objecten die hen bevallen. Op het internet, maar ook op kunstveilingen. Een speciale vermelding verdient in dat verband ook het zeezicht -eveneens met een kleurverloop van donker naar licht- dat kunstenaar Jacques Cassiman op een deel van de keukenkasten schilderde. Dat draagt allemaal bij tot de sfeer waarnaar ze op zoek waren.

NOSTALGIE
MET
ZICHT
OP
ZEE

JAAR VAN VOLTOOIING

2018

LOCATIE

Oostduinkerke

PROGRAMMA

Vakantiewoning aan zee

FOTO’S

Luc Roymans

TEKST

Jan De Vos

Feeling wonen