Close

januari 2021
door J. Srey Eac

TAFEL
WAAR

JE
WIL
BLIJVEN
TAFELEN

DMOA onderscheidt zich van andere architectenbureaus door hun gevoel voor detail en de wil om de status quo niet te accepteren. Steeds opnieuw overwegen ze nauwkeurig wat daadwerkelijk de beste oplossing is voor een ontwerpvraagstuk.

We waren dan ook al lang in blijde verwachting over wanneer bij hun ver doorgedreven gedetailleerde ontwerpen een bijpassende meubellijn eindelijk het licht zou zien. In een DMOA-project wordt namelijk geen enkele beslissing lichtzinnig genomen en wordt er tot in de kleinste details, tot en met de deurklink, gezorgd voor een gehele visie voor het design.

Na lange anticipatie is het hier dan: het eerste DMOA meubelstuk. De ultieme tafel!

Voor de ontwikkeling en uitvoering van dit stuk ging DMOA een samenwerking aan met Younic. Een jong en dynamisch bedrijf waar ambacht wordt gecombineerd met de keuzemogelijkheden en materialen van vandaag.

“We hebben getracht het concept tafelen te maximaliseren,” zegt Matthias Mattelaer, zaakvoerder van DMOA. “Waar de ultieme tafel voor een gezellige sfeer een ronde of ovale tafel is,

is deze vaak moeilijk functioneel te plaatsen in een ruimte. Met dit ontwerp gingen we bijgevolg op zoek naar een samensmelting van de praktische rechthoekige tafel en de gezellige ronde tafel.” Dit resulteert in een prachtig geometrisch en hedendaags ontwerp waarvoor ik alvast plaats maak in mijn eetkamer.

HET MEUBELSTUK VOOR DE ULTIEME GASTHEER/VROUW

De vorm van de tafel draait de gasten subtiel naar elkaar toe voor een centrale beleving waardoor je de gezelligheid al kan voelen bij de gedachte alleen al. Bovendien biedt het tafelvlak voldoende ruimte in het midden om die lekkere uitgebreide familiemaaltijd op te serveren. Verder merk je duidelijk op dat bij dit ontwerp over elk detail is nagedacht. De stompe hoek van de ruitvormige tafel is afgerond om meer zitplaatsen te creëren en de poten zijn optimaal geplaatst om maximale bewegingsvrijheid te garanderen. Geen kneusjes plaatsje meer!

Tot slot wil ik nog even de aandacht vestigen op de briljante keuze van de materialen. Het tafelblad bestaat uit een witte Corian toplaag die prachtig samengaat met de bleke, gebeitste en verniste eik. Voor de poten heeft men bij DMOA gekozen voor een wit gekleurd staal met leuke eiken details wat duidelijk maakt dat dit ontwerp echt wel in de 21ste eeuw thuishoort. “We zijn zeer blij met de elegantie die het eindresultaat uitstraalt,” zegt zaakvoerder Benjamin Denef.

TAFEL
WAAR

JE
WIL
BLIJVEN
TAFELEN

JAAR VAN LANCERING

2021

Ontworpen voor YOUNIC

https://www.younic.be/nl/tables/tafel-anna

PROGRAMMA

Tafel

FOTO’S

Thomas Janssens

TEKST

door J. Sreyeac, gerenommeerd architectuurcritius
januari 2021