Close

Lie Bormans, DMOA Architecten & R[x]D winnen gouden Henry van de Velde Award met gevelontwerp Sint-Annakapel

De Kortrijkse architect Lie Bormans (26) heeft samen met DMOA Architecten en het Research[x]Design-lab van KU Leuven een van de meest prestigieuze designprijzen, de Henry van de Velde Awards, gewonnen. Deze awards, uitgereikt door Flanders DC, erkennen jaarlijks opmerkelijke Belgische ontwerpen en worden beschouwd als een van de belangrijkste designonderscheidingen in ons land. Bormans, DMOA en R[x]D ontvingen de eerste prijs in de categorie ‘Crafts’ voor de verderzetting van Bormans haar eindwerk aan de KU Leuven. Het project werd toepast bij de renovatie van de historische Sint-Annakapel in Dentergem.

Het ontwerp omvat een unieke gevel voor het bijgebouw van de kapel. Na haar studie kon Lie Bormans direct aan de slag als projectleider bij DMOA Architecten om het concept te realiseren. De gevel, met zijn ruwe textuur en gedetailleerde afwerking, weerspiegelt het oorspronkelijke karakter en de essentie van de kapel. Bormans creëerde 850 unieke kartonnen panelen, die vervolgens laag voor laag werden geplaatst door de aannemer.

ROBOTISCHE SERENDIPITEIT

De gevel bevat, naast de ruwe ambachtelijke texturen, talloze verborgen tekeningen, die variëren in zichtbaarheid afhankelijk van de stand van de zon. Voorbeelden hiervan zijn twee koeien op de achtergevel en de tekst ‘TES MACHTEH’ bovenaan de trap. De innovatieve techniek, genaamd ‘Robotische serendipiteit’, leverde hen de gouden prijs op tijdens de uitreiking in Brussel.

Het juryverslag prees het project als een combinatie van ambachtelijk vakmanschap en innovatie. Door het gebruik van deze techniek, waarbij een robot en menselijke creativiteit werden samengebracht, werd ambachtswerk geïntegreerd in een technologisch proces. Dit opende nieuwe mogelijkheden, ook voor andere ontwerpers om verder te experimenteren.

Bormans is verheugd met de erkenning die haar werk heeft gekregen. “Het is geweldig om dit samen met de teams van DMOA en KU Leuven in zo’n prestigieuze setting als Bozar te vieren. Deze prijs betekent enorm veel voor ons.” Als inwoner van Kortrijk bezoekt Bormans regelmatig de kapel en vindt ze het boeiend om te zien hoe mensen het project op verschillende manieren interpreteren.

bron: Architectura

 

Het volledige team, bestaande uit Lie Bormans, DMOA Architecten, het R[x]D-labo aan de KU Leuven, lokale ruwbouwaannemers Filip en Danny, verdienen lof voor hun toewijding en creativiteit. Voor meer informatie, bezoek www.henryvandevelde.be of volg @flandersdcfordesign.