Close

Bouwen met baksteen
oktober / november / december 2015
door ‘Belgische Baksteenfederatie

BAKSTEEN
EN
ORGANISCHE
ARCHITECTUUR

Deze villa voor een koppel met twee kinderen ligt verscholen in het bos in Kessel-Lo. De oriëntatie, het uitzicht op het bos en de levenswijze van de bewoners, waren drie bepalende factoren bij het ontwerpen van het huis.

En hieruit is dan de elegante Villa Boomerang ontstaan! De Villa heeft haar naam te danken aan haar organische vorm, die ervoor zorgt dat er maximaal van de oriëntatie kan worden geprofiteerd. Aan de achterkant schermt het baksteenmetselwerk de noordzijde af. Aan de zuidzijde geeft een beglaasde pui een uitzonderlijk uitzicht op natuur en bos. Houten kolommen en balken vormen een luifel boven het terras. Deze structuur blendt met de eeuwenoude bomen die het huis omringen.

VLOEIENDE RUIMTES

De organische vorm zorgt ervoor dat de ruimtes zeer vloeiend in elkaar overlopen. Dankzij de indeling van de woning is het mogelijk samen te leven, maar heeft iedereen ook eigen ruimte.

De ruime woonkamer en de keuken vormen het hart van het huis en beschikken over een groot terras onder de luifel. De kamers van de kinderen en hun tv-hoek bevinden zich een half niveau lager. De slaapkamer van de ouders ligt een half niveau hoger en heeft een tweede, kleiner terras.

CONTRASTEN

De woning Boomerang laat allerlei contrasten zien: open en gesloten, baksteen en organische architectuur, massiviteit en sierlijkheid. Het huis gaat op in de natuur en het baksteenmetselwerk past perfect bij deze omgeving.

BAKSTEEN
EN
ORGANISCHE
ARCHITECTUUR

JAAR VAN VOLTOOIING

2013

LOCATIE

Kessel-Lo

PROGRAMMA

Nieuwbouw van eengezinswoning in baksteen.

FOTO’S

Thomas Janssens

TEKST

door ‘Belgische Baksteenfederatie’

https://www.baksteen.be

Bouwen met baksteen, vijfenveertigste jaargang 2015