Close

DMOA
MET EIGEN ARCHITECTENKANTOOR
GENOMINEERD VOOR

Belgian Building Award 2019

categorie New Way Of Working

Met het eigen kantoorgebouw KRUUL werd DMOA genomineerd voor de Belgian Building Award 2019 in de categorie New Way of Working.

DMOA bouwde een klein lapje grond met daarop een bouwvallig huisje om tot architectenkantoor dat tegelijk een ‘open huis’ is voor de buurt. Als architectenkantoor droomde DMOA er al langer van om naast architect ook eens bouwheer te zijn. Een eigen kantoor ontwerpen en (deels zelf) bouwen was dus een droom die werkelijkheid werd. Onderhandelingen met de stad Leuven zorgden voor een grondruil en voor het oprekken van de bouwvoorschriften. De knoop werd doorgehakt: KRUUL was geboren.

POLYVALENTE INVULLING

De maximaal te realiseren nuttige oppervlakte bleek de eigen vraag van het architectenkantoor met 16 medewerkers te overstijgen.

Daarom werd ervoor gekozen om -naast twee kantoorverdiepingen- ook een studio met zicht op het park te integreren in het gebouw en om verder na te denken hoe twee andere verdiepingen een zinvolle invulling zouden kunnen krijgen.

DMOA droomde van een gebouw om te delen, dat ook buiten de kantooruren zou gebruikt worden. Een ‘open huis’ als nieuwe baken voor de buurt, dat met zijn bijzondere architectuur een sterke aantrekkingskracht zou hebben op iedereen die er passeerde, maar laagdrempelig genoeg zodat ook de buurtbewoners er gebruik van zouden kunnen maken. De gelijkvloerse verdieping met open keuken en de penthouseverdieping met ruim dakterras kregen daarom een polyvalente invulling als eventruimte.

EVENT SPACES EN
MULTI-JOBBING

Op de gelijkvloerse verdieping werd een ‘brasserie’ ingericht met een ruime, open keuken.

Op de bovenverdieping kwam een eventruimte met een fenomenaal uitzicht over de stad en het achterliggende park. De nieuwe eventplek kreeg de naam KRUUL. Tijdens de kantooruren kunnen bedrijven de ruimtes boeken voor vergaderingen, brainstormsessies, businessdiners, networkevents,… Op weekavonden en tijdens de weekends wordt het gebouw nu volop gebruikt voor sociale events, workshops, lezingen,…

Een DMOA-collega nam de organisatie van KRUUL op zich en ook alle andere architecten steken geregeld een handje toe. Het hele DMOA-team runt op die manier samen een klein bedrijfje naast hun activiteiten als architect, wat zorgt voor een vernieuwd enthousiasme, ook in de oorspronkelijke job.

ACTIVITY-BASED
WORKING

Het delen van ruimtes bracht ook een andere manier van werken met zich mee. Op de kantoorverdiepingen kwamen er extra vergaderhoekjes om kleine overlegmomenten te organiseren. De eventruimtes worden veelal gebruikt voor meetings, maar op rustige momenten bieden ze een ideale plek waar medewerkers zich in stilte kunnen terugtrekken om er rustig te werken. Het team gaf structuur aan het gebouw, net zoals het gebouw nu structuur geeft aan het team.

ENERGIENEUTRALE
GEZELLIGHEID

Het kantoorgebouw werd geconcipieerd als een ‘smart building’, waar niet enkel de temperatuur maar ook het CO2-gehalte continu gemonitord en bijgestuurd wordt.

Dit zorgt in de winter en tijdens de tussenseizoenen voor een perfect binnenklimaat. Vanaf het voorjaar gaan op mooie dagen alle ramen wijd open en werken de medewerkers als het ware buiten.

Deze hightech snufjes in combinatie met een huiselijk, intuïtief gebruik van de ruimtes zorgen voor een thuisgevoel bij de medewerkers én bij de bezoekers. Want waarom zou je luisteren naar het gezoem van de airco als je ook de vogeltjes kan horen fluiten?

Ook de ligging is een belangrijke troef. Vlakbij het openbaar vervoer en met een stel elektrische laadpalen voor de deur waar ze hun deelauto’s kunnen opladen, werkt DMOA actief mee aan een groener woon-werkverkeer.

Daarenboven worden medewerkers aangespoord om zoveel mogelijk de fiets te nemen voor hun werfbezoeken. Zo minimaliseert het bureau ook zijn ecologische voetafdruk.

BRON: Dit artikel verscheen op de website van Architectura (www.architectura.be).